Najlepsze Winnice Świata

Węgry to jeden z najważniejszych producentów wina we wschodniej Europie. Historia winiarstwa i tradycja uprawy winorośli na Węgrzech liczy ok. tysiąca lat. Wino jest nieodzownym elementem węgierskiej historii, kultury, turystyki i gastronomii. Dzisiaj na Węgrzech, na 93 000 ha uprawiane są niezliczone szczepy regionalne oraz międzynarodowe. Najbardziej znany spośród rodzimych  to oczywiście Furmint, podstawa słynnych tokajskich win. To właśnie Tokaj jest najbardziej znanym węgierskim winem. Wyodrębnia się tu aż 22 regiony winiarskie. Stąd też rozmaitość gatunków win – od lekkich, białych z gór Matry nad Balatonem, przez wytrawne, czerwone z Egeru czy Villany, aż po ciężkie, złociste z Tokaju. Klimat jest głównie kontynentalny, ale w dużej mierze miesza się z klimatem atlantyckim i śródziemnomorskim. Warunki klimatyczne sprzyjają produkcji  wina białego, co stanowi 3/4 całkowitej produkcji wina. Produkcja   wina wynosi 4-5,5 mln hektolitrów rocznie. Węgrzy spożywają 30-32 litry tego trunku w ciągu roku. Ten fakt zalicza kraj do pierwszej piętnastki na świecie w spożyciu wina. Nawet nie zdajemy sobie sprawy z potęgi winiarskiej Węgier a to przecież tylko 1500 km od Polski.

 



WINOSKLEP
ADRES

15-345 Białystok
ul. Zachodnia 2G lok. 11
e-mail: winosklep.bialystok@gmail.com